Hadislerle İslâm Cilt 1 Sayfa 145

yeniden tasnif etmeyi amaçlamış, bunun için de bir "elektronik veri tabanı" hazırlamıştır. Bu veri tabanı, yayımlanan kitap ile ilişkili olduğu kadar ondan bağımsız da kullanılabilecek mahiyettedir. Veri tabanı, elinizdeki kitabaveri sağlaması ve kitabın içeriğinin kayıt altına alınması açısından "elektronik ortamda depo ve hafıza" işlevine sahiptir. Bu veri tabanı, ileriki zamanlarda müstakil olarak ya da bir proje çapında araştırma yapmak isteyenlere önemli fırsatlar sunma kabiliyetine sahiptir. Sistem birbiriyle organik ilişkisi olan farklı alt birimlerden oluşmaktadır.

Haziran 2012 tarihi itibariyle bu elektronik veri tabanında yaklaşık 205.000 (iki yüz beş bin) kayıt yer almaktadır. Veri tabanına tamamıyla kaydedilen eserler ve bu eserlere dair bilgiler şöyledir:

1. Kur"ân-ı Kerîm

Âyetlerin tercümesinde büyük oranda Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından yayınlanmış olan meal kullanılmıştır.
Âyetler, sistemde KK kısaltması kullanılarak önce sûre, sonra da âyet numarası verilerek numaralandırılmıştır. Örneğin Bakara sûresinin 100. âyeti KK2/100 şeklinde numaralandırılmıştır.

2. Buhârî"nin es-Sahîh"i

3. Müslim"in es-Sahîh"i

4. Mâlik"in el-Muvatta"ı

5. Ebû Dâvûd"un es-Sünen"i

6. Tirmizî"nin es-Sünen"i

7. Nesâî"nin es-Sünen"i

8. İbn Mâce"nin es-Sünen"i

Kütüb-i Seb"a:

Kütüb-i Seb"a "daki (yedi temel hadis kaynağındaki) hadis metinleri İhsân (el-Meknezü"l-İslâmî ) programından alınmıştır.
Kütüb-i Sitte hadislerinin ve bâblarının numaralandırılmasında Dârü"s-Selâm tarafından tek cilt hâlinde basılmış olan Mevsûatü"l-Hadîsi"ş-Şerîf adındaki Kütüb-i Sitte baskısı esas alınmıştır. Mukayese imkânı daha iyi olduğu ve numaralar peşpeşe verildiği için bu eser tercih edilmiştir.
Söz konusu baskıda Muvatta" yer almadığı için, Muvatta" ın numaralandırılmasında İhsân CD"si esas alınmıştır.
Hadisin yer aldığı kaynağın hemen tespit edilebilmesi için hadis numaraları, bulundukları kaynağı gösteren harflerle beraber verilmiştir.

    

Dipnotlar