Safâ ile Merve arasındaki sa"y bitince, umre veya hac yapanlar tıraş olmak suretiyle sembolik olarak kendi bedenlerinden bir parçayı feda ederler. Bu, bir taraftan, gerektiğinde saçını değil, başını da Allah yolunda verebileceğini temsil ederken, başından dökülen her saç teli, âdeta dökülen günahları ve günahlardan arınmayı simgeler.
Hz. Peygamber, “Allah"ım, başlarını tıraş ettirenlere merhamet et!” diye dua etmiş, sahâbeden bazıları, “Saçlarını kısaltanlara da dua etseniz ey Allah"ın Resûlü!” demişler; o da dördüncüsünde, “Saçlarını kısaltanlara da.” diyerek onlar için de dua etmiştir.40 Sahâbeden kimisi saçını tamamen kazıtmış, kimisi de saçını kısaltmıştır.41
Arafat, haccın bizzat kendisidir ve Kâbe"yi tavaftan, Safâ ile Merve arasında sa"yden sonra kalan hac görevleri, arefe gününden itibaren Arafat"ta, Müzdelife"de ve Mina"da yerine getirilir. Kelime olarak “Arafat”, bilme, anlama, tanıma ve güzel koku gibi mânâlar taşıyan bir kökten gelir.
Arafat, haccın bizzat kendisidir. Arafat"ta Allah Resûlü"ne, Haccı sorduklarında kısaca: “Hac, Arafat(ta bulunmak)tır.” cevabını vermiştir.42 Bu ifade, bizim dilimizdeki vurgu ile söylenecek olursa tıpkı, “Hac demek, Arafat demektir.” gibi anlaşılmalıdır. Bu sözü yorumlayarak ve Arafat"ın sembolik mânâsını anlamaya çalışacak olursak, “Hac, Arafat"tır. ” demek, hakikati bilmek, tanımak, anlamak, kavramak demektir. Dirilişi, mahşeri, mahkeme-i kübrâ öncesi bekleyişi, ölmeden önce ölmeyi, hesaba çekilmeden önce muhasebe yapmayı bilmek demektir. Arafat"ı idrak eden hacı olur, Arafat"ı kavrayan marifeti bulur. Arafat, önce kendini bilme, kendini bulma deneyimidir. “Kendini bilen, Rabbini de bilir.” fehvasınca, önce kendini tanıma, ardından da Rabbini tanımadır. Yunus"un dediği gibi: “İlim, ilim bilmektir, ilim kendin bilmektir.”Allah"ı unutanlar, nasıl hem kendilerini hem de Allah"ı unutmuşlarsa ve neticede âhirette de Allah tarafından unutulacaklarsa,43 Arafat"ta kendini ve Rabbini tanıyanlar da, mükâfat olarak Allah tarafından tanınacaklardır.
Arefe günü, en bereketli zaman ile en mübarek mekân birleşir ve kutsal Arafat iklimi ortaya çıkar. Arafat, tıpkı Rahmet Elçisi gibi yüzünü Kâbe"ye çevirip, sırtını Rahmet Dağı"nın eteklerine verip, İlâhî rahmete nail olabilme arayışıdır. Arafat"ta mümin, haşir ve hesaba çekiliş sahnesini temsilî bir şekilde yaşayarak sorumluluğun ve hesaba çekilmenin idrakine varır.
Arafat"ta vakfeye durulur. “Vakfe”, duruş, bekleyiş demektir. Arafat vakfesi, insanın kıyamet günü Allah"ın huzurunda bekleyişini hatırlatır.