Hz. Peygamber"e, “Bana cennete girmemi sağlayacak bir davranış söyler misin?” demiş, bu soruyu çok beğenen Peygamber Efendimiz ona, “Aferin sana! Sen bana önemli bir soru sordun fakat bu iş Allah"ın hayır dilediği kişiye kolaydır.” buyurduktan sonra, “Allah"a ve âhiret gününe iman eder, namaz kılar, yalnızca bir olan Allah"a kulluk eder, O"na hiçbir şeyi ortak koşmaz, ölünceye kadar da bu hâl üzere kalırsın.” diyerek mukabelede bulunmuştur. Muâz ile sohbetine devam eden Resûl-i Ekrem, ona dinden bahsetmiş ve şöyle buyurmuştur: “Bu işin (dinin) başı, Allah"tan başka ilâh olmadığına, O"nun ortağının bulunmadığına ve Muhammed"in de O"nun kulu ve peygamberi olduğuna iman etmek, bu işin (dinin) direği namaz kılmak ve zekât vermek, bu işin (dinin) zirvesi de Allah yolunda cihad etmektir.” 23 Görüldüğü üzere Hz. Peygamber (sav) Allah"a imanın amelle olgunlaşacağını ve imanda zirveye çıkabilmenin yolunun ibadet ve amelle mümkün olabileceğini belirtmiştir. Bir keresinde de Muâz"a, “Ey Muâz! Allah"ın kulları üzerinde hakkı nedir, bilir misin ?” diye soran Peygamberimiz,“Allah"a kulluk etmeleri ve O"na hiçbir şeyi ortak koşmamalarıdır.” 24 diyerek kendi sorusuna cevap vermiştir.
Allah Resûlü genç sahâbîsi Muâz"ı gün gelip Yemen"e vali olarak gönderirken, Allah"a imanın ibadetle sağlamlaşacağını, anlam kazanacağını ve süreklilik arz edeceğini ifade edercesine şu tavsiyede bulunmuştur: “Sen Ehl-i kitaptan olan bir topluma (yönetici olarak) gidiyorsun. Onları ilk önce Allah"a kulluk etmeye davet et. Bunu kabul ederlerse onlara her gün ve gece Allah"ın beş vakit namazı farz kıldığını söyle. Eğer bunu uygularlarsa, onlara Allah"ın aralarından zengin olanların mallarından alınıp fakirlere verilmek üzere zekâtı farz kıldığını söyle.” 25
Bu çerçevede Hz. Peygamber"in meşhur Cibrîl hadisinde İslâm"ı tarif ederken “Allah"a ibadet edip O"na hiçbir şeyi ortak koşmamak” 26 dedikten sonra namaz, oruç, zekât, hac gibi ibadetleri sıralaması; yine İslâm"ın beş temel esas üzerine bina edildiğini zikrettiği meşhur hadisinde Allah"ın birliğine imandan sonra dört temel ibadeti sayması27 iman-amel birlikteliğinin en temel göstergelerindendir Allah Resûlü, “nelerin kendisini cehennemden kurtaracağını ve cennete koyacağını” soran bir sahâbîye, “Allah"a şirk koşmadan ibadet etmeye devam et, farz namazı kıl, farz olan zekâtı ver, Ramazan orucunu tut, insanların sana davranmasını istediğin şekilde onlara davran, insanların sana davranmasını istemediğin şekilde onlara davranmayı terk et!” diyerek öğüt vermesi,28 Allah"a imanın gönülde başlayıp bütün bedene yayılan ve fiiliyata dökülen bir inanç olduğunun göstergesidir.