Peygamber olduğunda da Allah Resûlü"nün İslâm davetine ilk icabet edenler arasındaki yerini aldı.9 Tâif yolculuğu sırasında Hz. Peygamber"e yapılan saldırılarda kendisini öne atarak onu korumaya çalışan da Zeyd idi.10
Zeyd"in fedakârlığı ve içten sevgisi tabiî ki karşılıksız değildi. Peygamberimiz (sav) de Zeyd"i çok sever, ona yakın ilgi gösterirdi. Hatta Resûlullah (sav) onu, aralarında muhacir ve ensarın ileri gelenlerinin de bulunduğu ordulara komutan tayin ederek kendisine verdiği değeri açıkça gösterdi.11 Hz. Peygamber"in, halasının kızı Zeyneb ile evlendirdiği Zeyd b. Hârise, uzun yıllar Resûl-i Ekrem"e hizmet etmişti. Zeyd, evlâtlıklar hakkında “Onları babalarına nispet ederek çağırın...” 12 âyeti ininceye kadar Zeyd b. Muhammed (Muhammed"in oğlu Zeyd) diye anılırdı.13 O, Peygamber Efendimizin azatlı kölesi idi ve bir hizmetçi konumunda değildi.
Kendi ailesiyle ve işiyle meşgul olmak zorunda olan, dolayısıyla daima Hz. Peygamber"in yanı başında bulunması mümkün olmayan Zeyd"in aksine, Hârise el-Eslemî"nin iki çocuğu Hind ve Esmâ, Hz. Peygamber"in kapısından ayrılmaz ve ona her vesile ile hizmet ederlerdi.14 Hz. Abbâs da kendi kölesi Ebû Râfi"i Rahmet Elçisi"ne hediye etmişti. Peygamberimiz, amcası Hz. Abbâs"ın Müslüman olduğunu müjdelediğinde Ebû Râfi"i azat ederek hürriyetine kavuşturdu.15 Zaten Hz. Peygamber bütün kölelerini azat etmişti. Yine de onlar Kutlu Elçi"ye gönüllü olarak hizmete devam ederlerdi.
Hz. Peygamber"e hizmet ile şereflenenler arasında Abdullah b. Mes"ûd da vardı. Bu değerli fakih sahâbî, Medine"de Resûlullah"ın evine rahatça girip çıkabilen nadir şahsiyetlerdendi.16 Öyle ki Ebû Musa el-Eş"arî, kardeşiyle birlikte Yemen"den Medine"ye geldiğinde, yanına çok girip çıkmaları ve fazla birlikte olmaları sebebiyle İbn Mes"ûd"un ve annesinin, Resûlullah"ın aile fertlerinden olduklarını sanmıştı.17 İbn Mes"ûd, Hz. Peygamber"e çeşitli günlük işlerde yardımcı olurdu. Resûlullah abdest almak için kalktığında ibriğini taşır, giyeceği zamana kadar ayakkabılarına sahip çıkar, kalktığında da onları giydirirdi.18
Erkeklerin yanı sıra Hz. Peygamber"e hizmet eden çok değerli kadın sahâbîler de vardı. Meselâ, kendisini büyüten Ümmü Eymen Bereke bunlardan biriydi. O, Peygamber Efendimize babasından miras kalmış, fakat Efendimiz daha sonra onu azat etmişti. Ümmü Eymen, Mekke"de Ubeyd el-Hazrecî ile evlendi.19 Peygamber Efendimiz ailesinin bir parçası olarak gördüğü bu güzide hanım hakkında “Ümmü Eymen, annemden sonraki annemdir.”