haram ilân etti ve onun için dua etti. Tıpkı İbrâhim"in Mekke"yi haram ilân ettiği gibi ben de Medine"yi haram ilân ettim ve tıpkı İbrâhim"in (as) Mekke için dua ettiği gibi ben de Medine"nin ölçü ve tartısı için (bereket dileyerek) dua ettim. ”30 demişti.
Allah"ın Resûlü, İbrâhim Peygamber"in Mekke"yi, Süleyman Peygamber"in Kudüs"ü kutsal ilân etmesi31 gibi Medine"yi saygın bir şehir ilân ediyor ve buranın bereketlenmesi için Rabbine dua ediyordu.
Medine"de değil insanlara, yerde biten ota bile zarar verilemezdi. Bu hususta Medine"nin Mekke"den farkı yoktu. Allah, Mekke"yi daha gökleri ve yeri yarattığı gün harem (saygın, dokunulmaz) kılmıştır.32 Orada savaş yapılmaz, kan dökülmez.33 Mekke"nin otu koparılmaz, ağacı kesilmez, sahibine ulaştırma kastı olmaksızın yitiğine el sürülmez, hayvanı ürkütülmez...34 Mekke"de sadece ızhır otunun toplanmasına izin vardı. O da bu bitkinin kuyumcuların ve dökümcülerin ateş körüklerinde ihtiyacını duydukları yakıt değeri taşımasından ve inşaat sektöründe tıpkı Anadolu köylerinde samanın kerpicin harcına katılması gibi kerpiç yapımında kullanılmasından35 kaynaklanıyordu. Peygamber Efendimiz, Medine"nin etrafındaki on iki millik alanı da güvenli alan tayin etmişti. Buradaki ağaçları, kesmek bir tarafa, yaprakları için bile silkelemek yasaktı. Sadece develerin yemi için ayrılanlar bunun dışında tutuluyordu.36 Ebû Hüreyre, “Medine"nin hududunu belirleyen iki kara taşlığın arasında geyik görsek ürkütmezdik.” diyordu.37 Ebû Eyyûb el-Ensârî bir defasında şehirde bir tilkiyi köşeye sıkıştıran çocukları paylayıp tilkiyi kurtarmıştı.38 Muhtemeldir ki o anda Peygamber"in şu sözleri Ebû Eyyûb"un kulaklarında yankılanıyordu: “Medine"nin hareminde avlananın elbiselerine el konulur.” 39 Bu cezayı çok görmemek gerekir bu insanlara. Şehrin kıyafeti olan hayvan ve bitki örtüsünü şehirden çekip alan, dağından ovasından ağacını, kurdunu, kuşunu silip süpüren ve toprağı çırılçıplak bırakan insanlara yaptıklarının ne anlama geldiğini anlatmanın bir yoluydu bu. İşte doğasıyla barışık Peygamber şehri Medine!
Hac ibadeti, Mekke ve Medine"den ayrı düşünülemez, Mekke ve Medine ise hacdan. Mekke"de hac ibadeti yerine getirilir, Medine"de ise Peygamber"i (sav) ziyaret... “Muhammed ümmeti, (hac ve umre şiarlarına dair) saygınlığı korudukları sürece daima iyi hâlde olacaktır. Fakat saygıda kusur ederlerse kendi yok oluşlarını hazırlarlar.” 40 Peygamber Efendimiz, haccın kolay yapılabilmesi için de birtakım tedbirler almıştı. Haremde gıda